Beauty Insideout

Hjälp finns för håravfall

Att drabbas av håravfall är aldrig roligt. För många leder det till en identitetskris, framför allt om man föddes på 70-talet eller ännu tidigare. Det sena 70-talets, och 80-talets, mest maskulina män i medierna, som John Travolta, David Hasselhoff och Richard Dean Anderson, var långtifrån skalliga. Och kvinnorna ska vi bara tala om. Visst blev Sinead O’Connor något av en ikon under sent 80-tal, men hon rakade av sig håret, hon tappade det inte. I serier som Dallas eller Falcon Crest var det heller ingen kvinna som tappade håret, det var gigantiska, uppsprejade hårmanar som gällde.

Som tur är har det blivit bättre. Idag finns det dels en större acceptans för tunnhåriga machomän (Samuel L Jackson är ett exempel), dels en större förståelse för vad som kan orsaka håravfall. Men framför allt så finns det betydligt mer hjälp att få än tidigare.

En första åtgärd kan vara att börja med de kosttillskott som utvecklats specifikt för att förebygga håravfall. Det finns även hårvårdsprodukter som tillför hårrötterna näring, bl.a. den gamla klassikerprodukten hårvatten, som kanske kommer att få en renässans i och med detta. Det vore i så fall välkommet, för att tvätta håret för ofta är inte optimalt, även om det inte är något som bidrar till att man tappar håret.