Beauty Insideout

Ögonlocksplastik allt vanligare

För den som har problem med hängande ögonlock kan plastik vara ett alternativ. Det är ett ingrepp som blir allt vanligare och tar inte alls lång tid. Såhär går det till att utföra.

När huden blir äldre förlorar den stora delar av sin elasticitet. Detta kan leda till att ögonlocken börjar hänga. Något många gör är ögonlocksplastik hos Nordiska Kliniken. Detta beror på att hängande ögonlock är inte bara något som kan vara störande estetiskt, utan även praktiskt. Ögonlocken är till för att skydda ögat och om dessa inte sitter i rätt vinkel kan smuts slinka in i ögonvrån och ögat skadas. Ögonlocksplastik går att göra både på övre och nedre ögonlocken. Enligt en undersökning som gjorts bland kvinnor vill hela 60 procent förändra sitt utseende. Detta skriver Expressen, som menar att ansiktslyft är något som står högt upp på listan. 12 procent av kvinnorna i undersökningen vill göra just ögonlocksplastik.

Ett relativt enkelt ingrepp
En ögonlocksplastik är enligt Aftonbladet ett relativt okomplicerat ingrepp som enbart tar några timmar att genomföra. Operationen sker normalt sett med lokalbedövning och lugnande medicinering. Det händer att den sker under narkos, men det är inte jättevanligt. Kirurgen lägger ett snitt som följer ögonlockens naturliga linjer, frilägger sedan huden, avlägsnar eventuellt fett och avslutar med att sy igen med fina små stygn. Efter operationen får man ha stödjande tejp på ögonlocken under cirka 3–5 dagar. Trots att ingreppet är enkelt är det viktigt att välja rätt klinik för operationen. Göteborgsposten skriver i en artikel om en 46-årig kvinna som ville få bort påsarna under ögonen, men istället fick operationen motsatt effekt. Påsarna blev ännu synligare och hon fick även ärr på ögonlocken. Därför ska man alltid börja med en konsultation hos en seriös kirurg där man får genomgå en klinisk undersökning med noggrann analys av den problematik man har. Därefter får man veta vilket alternativ som passar en bäst gällande behandlingsmetoder.