Beauty Insideout

Riskerna med piercings

Funderar du på att göra en piercing? Då är det viktigt att du håller koll på vilka risker som den här sortens ingrepp kan medföra – och framförallt är det viktigt att förstå varför du ska välja erfarenhet framför prislappen.

Oavsett vart du vill pierca dig någonstans så medför den här sortens ingrepp en risk för infektioner av olika slag, och råkar du ut för en riktigt illa infektion är det högst troligt att du inte får behålla din piercing. Om det vill sig riktigt illa kan din piercing nämligen ge dig Hepatit, tandlossning och allergi, för att inte ens gå närmare in på vilka skador en infektion kan ge. Därför är det otroligt viktigt att du väljer en bra piercare som är utbildad och kunnig inom sitt område. Visste du till exempel att det egentligen inte krävs en licens eller ens en utbildning för att pierca? Kunskapsnivåerna hos de olika piercarna runt om i landet är därför varierade – och likaså hygienrutinerna tyvärr.

Svenska piercingorganisationen ASAP

Något som dock kan vara bra att känna till om du funderar på att göra en piercing är att det finns något som heter ASAP och det är den svenska piercingorganisationen. Är du certifierad hos dem är du en bra piercare med koll på hygien och mer. Är man medlem här, skriver Göteborgs Posten, så gäller strikta regler såsom att pieringstudion ska vara en lokal som är anmäld till hälsovårdsmyndighe och att man också följer de åldersgränser som finns uppsatta. Likaså ska medlemmarna ha en vacuumautoklav för sterilisering av verktygen de använder och antingen en diskdesinfektor eller ultraljudsbad för desinficering. Riskerna med piercings som gjorts utan att man uppfyllt nämnda krav kan nämligen vara förödande, speciellt när man talar om olika smittorisker. Här är några exempel:

  1. Bakterier – som överförs från otvättade händer eller från icke-rengjorda verktyg som i sin tur ger infektioner och sjukdomar.
  2. Hepatit eller HIV överförs via blod på orena nålar.
  3. Drabbas av nickelallergi, speciellt om piercaren använder en piercing gjord i annat än nickelfria metaller.
  4. Tandskador – både av själva piercingen och vid piercingtillfället om verktygen är orena, men främst är det läpp- och tungpiercings som sliter på tänderna.
  5. Nervskador och blödningar om piercingen sätts på fel plats.