Beauty Insideout

Hudvårdsrutin på vintern

På vintern är det många som tycker att huden tappar lyster och blir torr, glåmig och röd. Många tror att det går att ha samma hudvårdsrutin året om, men faktum är att vinterhalvåret påfrestar huden på ett annat sätt än sommaren. Under sommaren är det framför allt solen som skadar huden, men på vintern är det kylan som är hudens värsta fiende. Här går du tips på en bra hudvårdsrutin att följa på vintern för att undvika torr hy.

Under vintern bör du tänka på att fuktboosta huden. Huden behöver även fett under dessa kalla månader när luften är torr. Ett bra första steg är att byta ut din rengöring mot en fetare variant, exempelvis en oljebaserad. Rengöringen är grunden i hudvårdsrutinen och därför är det viktigt att du hittar en som är anpassad efter din hudtyp. En fetare rengöring är mindre uttorkande, vilket är särskilt viktigt när det är kallt ute.

Serum

Efter rengöring är det vissa som väljer att lägga en toner och eller en leave-on-exfoliering, men det är valfritt. Därefter kommer serumet som är det viktigaste steget i hudvårdsrutinen. Serumet går in på djupet och arbetar i huden. På vintern behöver du ett bra serum som tillför extra fukt till huden och stärker hudbarriären. Serumet motverkar torra partier och irritationer i huden. Även vitaminrika serum är viktiga på vintern.

Fuktkräm

Efter serumet lägger du en dag- eller nattkräm. På vintern kan det vara bra att byta ut dessa mot fetare varianter. Det är dock viktigt att ansiktskrämen anpassas efter din hudtyp. Tänk på att även personer med blandhy eller fetare hy oftast behöver en extra dos av fukt under vintern. Glöm inte solskyddsfaktor även på vintern.

Ansiktsmasker

På vintern kan det vara en god idé att ta det lugnare med peeling och istället fokusera på feta ansiktsmasker. Peela cirka en gång i veckan för att få bort glåmig hud. När det gäller ansiktsmasker kan du lägga dem flera gånger i veckan. Skäm bort huden genom att lägga feta fuktmasker som får verka över natten. Varva med roliga sheetmasker som är anpassade för specifika hudproblem. Glöm inte bort att ta hand om händer, fötter och läppar. Smörj in dem rikligt med feta krämer på vintern.